İfade verdikten sonra ne olur?
Adliyedeki ifadeden sonra ne olur? Adliyedeki ifadeden sonra savcı delilleri değerlendirir ve dava açılıp açılmayacağına karar verir. Yeterli delil varsa dava açılır ve mahkeme süreci başlar. Deliller yetersizse savcı kovuşturma açmamaya karar vererek soruşturmayı kapatabilir.
Karakola şikayet ettikten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Karakolda ifade kaç dakika sürer?
Herhangi bir polis karakolunda veya jandarmada 1 saat sürebilecek bir ifade, uyuşturucu veya organize suç gibi şubelerde 12 saat sürebiliyor.
İfade verirken avukat gerekli mi?
Bireyin beyanda bulunurken haklarını bilmesi son derece önemlidir. Bir beyanda bulunmadan önce, kişi bir avukat tutma hakkına sahiptir. Ayrıca, bir beyanda bulunurken belirli bir şekilde cevap verme zorunluluğu yoktur.
İfadeye çağrılan kişi tutuklanır mı?
Kanıt vermek üzere çağrılan bir kişi tutuklanabilir mi? Kanıt vermek üzere çağrılan kişinin tutuklanıp tutuklanmaması belirli olaya bağlıdır. Sanık, davanın gerçekleriyle bağlantılı olarak tutuklanmayı gerektirmeyen bir olay hakkında kanıt vermek üzere çağrılırsa, ifadesini verdikten sonra serbest bırakılır.
Hakim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle, mahkemede bir yargıcın önünde ifade vermek zorunda kalmaktan korkmamalı veya paniklememelisiniz. Yargıcın sorularını iyi anladıktan sonra, açık ve kesin cevaplar vermelisiniz. Bilmediğiniz bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlayamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelisiniz.
Karakola yapılan şikayet nasıl takip edilir?
Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.
Şikayet eden kişinin kimliği açıklanır mı?
CIMER’e şikayette bulunan kişilerin kimlik bilgilerinin açıklanıp açıklanmayacağı sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir. CIMER’e başvuruda bulunulduğunda, başvuruyu yapan vatandaşların kimlik bilgileri gizli tutulur.
Bir şikayet kaç günde sonuçlanır?
Başvurularıma ne kadar sürede cevap alabilirim? 1) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamındaki talep ve şikâyetlere cevap süresi 30 gündür. 2) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki taleplere cevap süresi 15 iş günüdür.
Hangi suçlarda ifadede avukat zorunlu?
CMK m.150/3. Maddeye göre; Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık talep etse bile, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma sırasında müdafi atanması zorunludur.
Savcılık neden fotoğraf ister?
Teşhis, şüpheli veya sanığın kim/ne olduğunu veya suçun gerçek faili olup olmadığını belirlemek amacıyla, şüpheli veya sanığın mağdura veya tanığa gösterilmesi veya fotoğrafının gösterilmesi işlemidir.
Neden ifadeye çağrıldım?
Tanıklık, olay hakkında bilgi edinmek ve aleyhinize açılan bir suç duyurusu veya ihbar nedeniyle ilk savunma tedbirleriniz için verilir. Şüpheli dışındaki kişilerin ifadelerine genellikle kamuya açık ifadeler denildiği görülmektedir.
Emniyette ifade verdim sonra ne olacak?
Savcı, ifadenin ardından genellikle kişiyi tutuklama veya adli kontrol için sulh ceza hakimine sevk eder. Daha sonra ceza hakimi, şüphelinin duruşma sırasında tutuklanıp tutuklanmayacağına veya serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verir. Bu duruşmanın tek konusu, kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı sorusudur.
İfade için polis arar mı?
Kanıt verme celbi, ya bir çağrı fişi aracılığıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla verilir. Kişinin celpte hazır bulunması zorunlu değildir, ancak makul bir süre içinde kanıt vermek üzere hazır bulunması önerilir.
İfade sicile işler mi?
Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece ifade vermeye gitmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri veya gözaltı kararı çıkarılırsa, bu kararlar polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.
Savcılık kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.
Karakola ifadeye çağrılmak ne demek?
Açıklama yapmak veya açıklama yapması istenmek, şüpheliye polis veya jandarma yani kolluk kuvvetleri tarafından soruşturma açılmış bir konu hakkında soru sormak anlamına gelir. Savcı açıklamayı kendisi yapabilir veya savcının talimatı üzerine kolluk kuvvetleri açıklamayı yapabilir. Savcı açıklama yapmakla yükümlü değildir.
Polise verilen ifade nereden bakılır?
UYAP SMS Bilgi Sistemi, dava dosyaları ve icra takip bilgileri de dahil olmak üzere sistemde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin uyarı, veri ve duyuruların kısa mesaj (SMS) yoluyla kullanıcılara iletilmesini sağlamaktadır.
Suç duyurusunda bulunduktan sonra ne olur?
Mağdurun suç duyurusunda bulunmasının ardından soruşturma süreci başlar. Bu süreçte taraflar dinlenir, deliller toplanır ve gerekirse tanıklar dinlenir. Bu durumda İzmir’deki en iyi avukatla iletişime geçerek soruşturmayı yakından takip etmek mümkündür. Soruşturmanın ne kadar süreceği tamamen bireysel davaya bağlıdır.