Valinin memur atama yetkisi var mı?
Milli Eğitim Bakanlığı; GİH, THS ve YHS’deki bazı unvanlar üzerindeki yetkilerini Valilere devretti. Devredilen yetkilere göre, atama yetkisinin Valide olduğu işlemlerde bu personelin il içi ve kurumlar arası transferlerine artık sadece Valiler karar verecek.
Valiler hangi kuruma bağlıdır?
Türkiye Cumhuriyeti’nde valiler, Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanır. Vali, Cumhurbaşkanı’nın ildeki temsilcisi ve idari görevlisidir.
Vali memuru görevden alabilir mi?
İllerdeki valiler: Valiler, yasal gereklilikler karşılandığı takdirde, il idaresindeki tüm memurları ve şefleri görevden uzaklaştırabilirler. Bu durum derhal yetkili makama yazılı olarak bildirilmelidir.
Vali ne mezunu olmak zorunda?
Vali olmak için öncelikle üniversitelerde dört yıllık eğitim veren ekonomi ve yönetim, işletme yönetimi veya hukuk gibi çeşitli fakültelerden mezun olmaları gerekir. Ayrıca üniversiteden mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı’nın kaymakam adayları için düzenlediği giriş sınavında da başarılı olmaları gerekir.
Valilikte çalışanlar memur mu?
Valilerin atanmasına ilişkin olarak İl İdaresi Kanunu ve İçişleri Mülkiye Memurları Kanunu’nda yer alan genel düzenlemenin dışında, atamalara esas teşkil eden temel düzenleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun maddelerinde düzenlenen memurlara ilişkin istisnai yetkidir (59, 60, 61).
Vali mi üstün kaymakam mı?
Kaymakam, valinin emir ve talimatlarını yerine getirmekle yükümlüdür; B) Kaymakamlar, ilçe ile ilgili bütün konuları doğrudan doğruya kaymakama bildirir. Kaymakamlar ayrıca ilçe ile ilgili konularda bağlı oldukları valilerle de iletişim kurarlar.
Vali kimden yıllık izin alır?
c) 18.09.
Valinin 3 Temel Görevi Nedir?
Vali, eyalet düzeyinde hükümet kararlarının, yönetmeliklerinin ve yasalarının uygulanmasını ve izlenmesini sağlar. Vali, hükümetin gözü ve kulağı olarak hareket eder. Vali, görev yaptığı eyaletin genel idaresini ve operasyonlarını denetler. Vali, eyaletteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişini denetler.
Vali rektöre emir verebilir mi?
Aslında, vali ile üniversite rektörlüğü arasındaki gözetim ilişkisini düzenleyen veya sağlayan yasal bir düzenleme bile yoktur. Sadece YÖK’ün sınırlı yetkileri vardır. Bu nedenle vali üniversiteye karşı herhangi bir işlem yapamaz ve üniversiteye emir ve talimat veremez.
Vali kaymakamın amiri midir?
Türkiye’de ulusal toprakların yönetimi mülki idare sistemine dayanmaktadır. İllerde devletin temsilcisi olarak görev yapan mülki idareciler, esas olarak ilde vali, ilçede ise kaymakam olarak görev yapmaktadırlar.
Vali memura kaç gün izin verebilir?
Ayrıca, kardeş, eş, anne, baba veya çocuğun ölümü halinde 7 gün mazeretli izin verilebilir. Bu haller dışında, Merkezde Başmüdür, İlçede Kaymakam, İlde Vali, memurlara mazeretli olarak bir yıl içinde 10 gün izin verebilir.
Vali atamaya yetkili amir midir?
a) Atamaya yetkili şefler; b) Bakanlık ve Genel Müdürlük müfettişleri; c) İllerde valiler; d) İlçelerde kaymakamlar (İlçe idaresine bağlı şube müdürleri için valinin onayı gerekir.)
Vali ne kadar maaş alır?
Bir vali ne kadar maaş alır? Vali olarak çalışan bir kişinin maaşı, deneyim süresi, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere bağlıdır. Kasım 2024 itibarıyla, valinin mevcut ortalama maaşı 70’tir.
Türkiye’nin en genç valisi kimdir?
Cüneyt Epcim. Cüneyt Epcim (* 1981, Amasya), Türk bürokrat. “Türkiye’nin En Genç Valisi” ünvanını taşıyor.
Valiler kaç yaşına kadar görev yapar?
Valilik görevi için tıbbi olarak uygun olmak ve en az 35, en fazla 45 yaşında olmak.
Vali atamaya yetkili amir midir?
a) Atamaya yetkili şefler; b) Bakanlık ve Genel Müdürlük müfettişleri; c) İllerde valiler; d) İlçelerde kaymakamlar (İlçe idaresine bağlı şube müdürleri için valinin onayı gerekir.)
Atama yetkisi kime aittir?
Atama usulü MADDE 2 – (1) Anayasanın 104 üncü maddesi uyarınca, yürütme yetkisine sahip olan Cumhurbaşkanı, başkanları atama yetkisine sahiptir.
Vali’nin yetkileri nelerdir?
Valinin görevleri nelerdir? Eyalet. Valilerin yetkileri kısa maddeler halinde.
Vali öğretmen ataması yapabilir mi?
MADDE 25 – (1) Sınavda başarılı olan öğretmen adayları, valiliklerce öğretmen olarak atanır.