İçeriğe geç

Gündüz Kelimesinin Kökü Nedir

Güneşin kelimesinin kökü nedir?

Güneş – Nisanyan Sözlüğü. Orta Türkçe küneş “güneş” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *küne- “güneşin doğuşu, aydınlanma” biçiminden, Türk-Türk eki +Iş ile türemiştir. Bu biçim, Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden, Türk-Türk eki +(g)A- ile türemiştir.

Gece nin kökü ne?

Eski Türkçe “kéçe”, “gece, geç vakit” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kéç “geç” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için bkz. Geç. Ön /é/ sesinin Geç- fiilinden türemiş olması durumunda bunu açıklamak zordur.

Gün ne demek kökeni?

Etiket – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe él kün “ülkeler, dünya” kelimesinden türemiştir.

Zamanda kelimesinin kökü nedir?

Arapça ve Farsça zamān زمان “zaman, çağ, dönem” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, Aramice/Süryanice ve İbranice’de aynı anlama gelen zəmān זמן kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Akadca simānu “belirli bir gün ve zaman, belirli bir an” kelimesiyle ilişkilidir.

Gunes kelimesi türemiş mi?

Güneş kelimesi, aynı anlama gelen Orta Türkçedeki küneş kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “parlamak, aydınlatmak” anlamına gelen “küne-” kelimesine “+Iş” eki eklenerek türetilmiştir. Eski Türkçede var olduğuna inanılmaktadır, ancak yazılı bir örneği yoktur.

Karanlik kelimesinin kökü nedir?

Bu tür sözcüklerin en tipik örneği Türkçe’deki darkness sözcüğüdür. Bu sözcüğün anlamına bakıldığında, kara “siyah” sözcüğünden türemiştir; sonundaki ekin “isimden isim türetme eki” olduğu açıkça görülmektedir.

Uyku kök halinde mi?

Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.

Akşam kelimesinin kökü nedir?

Sogdca χşām kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “akşam, akşam yemeği” anlamına gelir. Bu kelime Avesta χşapn veya xşaf – “gece” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Sanskritçe śyāma श्याम “siyah, karanlık” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, yazılı örneği olmayan Hint-Avrupa *ḱyeh₁-mós “karanlık” kelimesinden türemiştir.

Işık kelimesinin kökü nedir?

Işık – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yasuk “ışık, güneş” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yasu – “parlamak” ve Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir. Daha fazla bilgi için Işık makalesine bakın.

Ay Türkçe kökenli mi?

Ay – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe āy kelimesinden türemiştir, “gök cismi ve zaman birimi”.

Eylül Türkçe mi?

Türkçe’de Eylül isminin kökeni Arapçadır. Arapça eylûl (أيلول), Aramice/Süryani takviminin altıncı ayına atıfta bulunan Süryanice ˀelūl (אלול) kelimesinden ödünç alınmıştır.

Kasım Türkçe mi?

Kasım ismi Arapça kökenli olup genel olarak “bölüştüren”, “paylaşan” veya “adil dağıtan” anlamına gelmektedir.

Gece kelimesinin kökü nedir?

“Gece” sözcüğü, “geç-” fiili üzerine “ge” zarfının getirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Tarih kökü nedir?

“Tarih” kelimesi ilk kez Antik Yunan tarihçisi Herodot tarafından kullanılmış olup, Yunanca ἱστορία, historiá (araştırma, inceleme anlamına gelir) kelimesinden türemiştir.

Vakit Türkçe kökenli mi?

Menşei. Osmanlı Türkçesi وقت‎, Arapça وَقِت‎ (vaḳit).

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen şey, kelime” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Güneş ismi Türkçe mi?

Ş: Üretken ve güçlü bir yapısı var. Güneş ismi Türkçe kökenlidir. Güneş ismiyle uyumlu kız isimleri: Günana, Günbatu. Güneş ismiyle anılan uniseks isimler: Günal, Günay, Günaç, Gündal.

Güneş ne anlama gelir?

Güneş, özellikle bir ısı kaynağı olarak yaşamı, canlılığı ve enerjiyi simgeler. Daha sonra bir ışık kaynağı haline geldiğinden aydınlanmayı temsil eder. Güneşle ilişkili diğer önemli kavramlar da vardır: zaman, yaşam, doğum, ölüm, diriliş, ilahilik, kraliyet, güç…

Doğanın kökü nedir Türkçe?

Doğa (Türkçe doğ- fiilinden) İnsan yaratımının dışında kalan, kendiliğinden var olan, sürekli değişen ve dönüşen tüm fiziksel evren ve onun kendiliğinden işleyişi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir