İçeriğe geç

Kadrolu Memur Görevden Alınabilir Mi

Devlet memuru hangi hallerde açığa alınır?

Yetkili hakkında soruşturma veya cezai kovuşturma yapılıyorsa ve görevinde kalması istenmiyorsa, görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma aşamasında üç farklı durumda verilebilir. Bu durumlar ön soruşturma, disiplin soruşturması ve idari ceza soruşturmasıdır.

Memurun görevden alınma nedenleri nelerdir?

Niteliği itibariyle en ağır ceza olan kamu görevinden çıkarma cezası için kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunması, devlete ait gizli bilgileri açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekir.

Kadrolu memur işten çıkarılabilir mi?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasında şöyle denilmektedir: “Memur, bağlı bulunduğu kuruma yazılı başvuruda bulunmak suretiyle kamu görevinden istifa edebilir.

Memuru görevden alma yetkisi kime aittir?

Bakanlık, müfettişlerin görevden uzaklaştırılmasına karar verme yetkisine sahiptir. İllerde valiler, il idaresine bağlı tüm memurları ve şefleri görevden alabilir. İlçelerde, kaymakamlar, yasal gereklilikler karşılanırsa, emri altındaki herhangi bir memuru görevden uzaklaştırabilir.

Devlet memurları açığa alınınca maaş alır mı?

Görevlerinden uzaklaştırılan ve görevleriyle ilgili olsun veya olmasın bir suçtan dolayı tutuklanan veya gözaltına alınan memurlar, o süre boyunca maaşlarının üçte ikisini alacaklardır. Bu kişiler, bu kanunda öngörülen sosyal haklardan ve yardımlardan yararlanmaya devam edeceklerdir. Başka bir deyişle, kişi işten çıkarıldığında maaşının 2/3’ünü almaya devam edecektir.

Memura tutanak tutulursa ne olur?

Yetkiliye karşı bir rapor sunmak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.

Hangi suçlarda memurluktan atılır?

Zimmet, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, bir edimin ifasına müdahale, suçtan kaynaklanan kara para aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

Memur hangi durumlarda memurluktan atılır?

Madde hükmü gayet açıktır. Adaylık süresi içinde (aynı kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre bu süre en az 1, en çok 2 yıl olabilir) başarısız olanlar ve adaylık süresi içinde kamu hizmetiyle bağdaşmayan davranışlarda bulunanlar, adaylıklarının kamu hizmetinden çıkarılmasına karar verilir.

Hangi hallerde memurun görevine son verilir?

a) İdeolojik veya siyasi nedenlerle kurumların barışına, b) Her türlü yasak yayın veya siyasi faaliyete veya c) Bir siyasi partiye üye olmaya, d) Mazeretsiz olarak yılda toplam 20 gün hizmete, e) Savaş, olağanüstü hal ve genel afet durumlarında. f) Amirlerine, maiyetine ve iş sahiplerine.Diğer makaleler…

Memurun işine nasıl son verilir?

İstifa beyanı yazılı olarak yapılmalıdır. Kural olarak, görevlinin istifa beyanını kuruma sunması yeterlidir. Kurum, istifayı kabul etmeyi reddetmeye yetkili değildir. 657 Sayılı Kanun, Md.

Memurları görevden atma cezasını kim verir?

Kamu görevinden çıkarma cezası, üstlerin talebi üzerine, memurun bağlı olduğu kurumun Yüksek Disiplin Kurulunun kararıyla verilir. Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu ayrı bir ceza vermeye yetkili değildir, cezayı kabul eder veya reddeder.

Kadrolu memur kaç defa istifa edebilir?

Kısaca denilebilir ki; memur istediği kadar istifa edebilir. Ancak istifa ettiği sınıftaki görevine geri dönmek isterse, kuruma yazılı başvuruda bulunarak bu hakkını ancak iki kez kullanabilir.

Memur hangi durumlarda görevden alınır?

Görevden alma kararı genellikle disiplin soruşturması sonrasında alınır. Bu karar, kamu hizmeti için ahlaki ve mesleki uygunluk eksikliği, görevi kötüye kullanma, yolsuzluk, suistimal, yasadışı faaliyet veya yasadışı davranış gibi ciddi iddiaların olduğu durumlarda alınabilir.

Memur hangi hallerde açığa alınır?

Hakkında cezai kovuşturma başlatılan görevlilere ek olarak, hakkında disiplin kovuşturması başlatılan görevliler hakkında da uzaklaştırma kararı verilebilir. Ayrıca, henüz bir soruşturma başlatılmamış olsa bile, gelecekte bir soruşturma başlatılmasının muhtemel olduğu durumlarda da bu karar uygulanabilir.

Görevden atılan memur tekrar göreve dönebilir mi?

4. Emekli sayılmak ve 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde öngörülen kanuni usule aykırı olarak görevden ayrılmanın sonuçlarına katlanmak; Kamu görevinden emekli sayılan bir memurun görevi, emekli sayıldığı tarihte sona erer ve bir yıl dolmadan memuriyete iade edilemez.

Kimler açığa alınır?

Askıya alma kararı, kamu hizmetinin gereklerine uygun olarak memurlar, askerler, polis memurları, kurumların üst düzey idari görevlileri, yüksek öğrenim kurumlarının personeli ve devam eden hizmetinin güvenli olmadığı düşünülen diğer çalışanlar için alınan geçici bir tedbirdir. Bu duruma “askıya alma kararı” da denir.

Bir memur en fazla kaç ay açıkta tutulur?

Memurun görevden uzaklaştırılabileceği süre kanunun 145. maddesinde belirtilmiştir; “Memurluktan çıkarma; İşlem disiplin amaçlı ise en fazla 3 ay sürebilir. Bu süreden sonra memur hakkında karar verilmemişse, memur görevine iade edilir.”

Bir memur kaç gün işe gelmezse görevden alınır?

10 gün işe gelmeyen bir memura karşı nasıl işlem yapabilirsiniz? Bir memur 10 gün boyunca mazeretsiz işe gelmezse, bu bir istifa talebi olarak değerlendirilir ve işten çıkarılmasıyla sonuçlanır.

Memura kaç gün içinde soruşturma açılır?

Sınır dışı etme cezasını gerektiren suçları öğrendiği tarihten itibaren (6) ay, daha fazla cezayı gerektiren suçları öğrendiği tarihten itibaren (1) ay içinde soruşturmayı başlatır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir