İlk tezkire kimin?
Türk edebiyatında ilk biyografi, Ali Şir Nevaî’nin 461 kişiyi kapsayan “Mecâlisü’n-Nefâis” adlı eseridir ve biyografi yazma geleneği bu esere dayanmaktadır.
Tezkire nedir Osmanlıca?
Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalara verilen isimdir. Tezkire ile transkripsiyon arasındaki temel fark, tezkirenin mühürlenmemiş olması ve imza ile bitmesidir.
Tezkire yazarı kimdir?
Tezkiretü’ş-Şu’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan Tezkire, Edirneli Sehi Bey’in Anadolu topraklarında yazdığı Heşt-Behişt adlı şuara-Tezkire’den sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’ına sunulmuştur.
Heşt-Behişt kimin tezkire?
Heşt Bihişt, 2. yüzyılda İdris-i Bitlisi tarafından yaptırılmıştır. Bayezid’in isteği üzerine yazılmış ve II. Bayezid tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na armağan edilmiştir. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişah dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.
Türk edebiyatında tezkire nedir?
Tezkire, Arapça bir kelime olup hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairleri bir araya getiren biyografik eserlerdir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. Bu türün ilk örnekleri Arap edebiyatında bulunur ve Fars ve Türk edebiyatında da çok sayıda örneği bulunur.
Heşt Behişt kimin eseri Sehî Bey?
SehîSehı̂ Bey Tezkire: Heşt behişt / Yazar
Tezkira Arapça ne demek?
Tezkire (Arapça: تذکرة), “bir şeyi hatırlatan şey” veya “hatıra” anlamına gelen Arapça tadhkirah kelimesinden türemiş olup, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda ortaya çıkmış bir bibliyografik sözlük veya bibliyografik derleme biçimidir. Tezkire (Arapça: تذکرة), “bir şeyi hatırlatan şey” veya “hatıra” anlamına gelen Arapça tadhkirah kelimesinden türemiş olup, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda ortaya çıkmış bir bibliyografik sözlük veya bibliyografik derleme biçimidir.
Evliya Çelebi’nin tezkiresi var mı?
Tezkire bölümünün sözlü kaynakları Evliya Çelebi ve babası Derviş Mehmed Zıllî’dir. Evliya Çelebi, abartma eğilimini şair tezkirelerine de yansıtmıştır.
Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?
Şairlerin biyografilerini de içeren biyografilere tezkire-i şuarâ veya tezkiretü’ş-şüarâ (şair biyografileri) denir.
Tezkir nedir islamda?
Terminolojik olarak biyografi, belirli bir alandaki ünlü kişilerin ve genel olarak şairlerin hayatlarını anlatan ve şiirlerinden örnekler sunan bir çalışmadır. Anılar birçok alanda yazılmıştır. Tezkiretü’ş-Şuarâ, Tezkiretü’l-Evliyâ, Tezkire-i Osmâniye, Tezkire-tü’l-Hattatîn gibi çeşitli konularda biyografiler vardır.
Zübdetü’l eşar kimin eseri?
Klasik Türk edebiyatımızda antoloji yazma geleneği 15. yüzyılda başlamış ve yüzyıllarca devam etmiştir. Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar adlı eseri yeni bir antoloji türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Latifi kimdir?
Latîfî, Kastamonu doğumlu 16. yüzyıl Divan edebiyatı şairidir. Asıl adı Abdüllatif’tir. Eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul, Belgrad, Mısır ve Rodos’ta katip olarak çalıştı. 1582’de Mısır’dan Yemen’e giderken içinde bulunduğu geminin batmasıyla öldü.
İlk tezkire kim yazdı?
Anadolu coğrafyasının ilk antolojisi Sehi Bey’e aittir ve Heşt Behişt (Sekiz Cennet) adını taşır. Ayrıca Latifi ve Ahdi’nin “Gülşen-üş Şuara” adlı antolojisi de ünlüdür. 16. yüzyılda yaşamış olan Latifi (1491-1582), şiir yazmış olmasına rağmen edebiyatımızda antolojileriyle ünlü bir yazardır.
Heşt Behişt ilk nedir?
Tarihte önemli bir yeri olan “Heşt Bihişt” Anadolu coğrafyasında yazılmış ilk antoloji olma özelliğini taşımaktadır.
Tezkire-i Şuarâ kimin eseri?
Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce hiç adı geçmeyen ve 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatîbî’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd adlı eseridir.
İlk Şuara Tezkiresini kim yazdı?
Osmanlı coğrafyasında bilinen ilk şair biyografisi Sehî Bey’in “Heşt-Behişt” adlı eseridir.
Heşt Behişt türü ne?
HEŞT BİHİŞT (BEHİŞTÎ) Behiştî’nin yazdığı Pent-Nâme/Nasihat-Nâme türündeki Türkçe Mesnevi. Behîştî, Mesnevi’ye Behişt-i Heşt adını vermesine rağmen eser sekiz gök anlamına gelen Heşt Behişt ismiyle meşhur olmuştur. Mesnevi Safer 964/Aralık 1556’da tamamlanmıştır.
Mecalisün ne faiz?
“Mecalisü’n Nefais” Ali Şîr Nevaî’nin biyografi türündeki eseridir. Türk edebiyatında bilinen ilk Şuara antolojisidir. Hüseyin Baykara için Çağatay Türkçesiyle yazılmıştır. Nevai bu eseri sekiz bölümde yazmış, örnek olarak Molla Cami’nin “Baharistan” ve “Devletşah Tezkire”sini kullanmıştır.
Hatimetü’l eşar kimin?
Hâtimetü’l-Eş’âr: Fatîn’e asıl şöhretini kazandıran eser budur. Safâyî’nin 1720’de tamamladığı Şuara tezkiresi ile 1721’de tamamladığı Salim tezkiresi’ne ek olarak etrafındakilerin önerisiyle yazılmıştır. 1269/1853’te tamamlanmış ve daha yayımlanmadan önce okuyucular arasında büyük ilgi ve beğeni toplamıştır.