Aile izni olmadan imam nikahı kıyılır mı?
Baba ve dedenin veliyy-i aki’eb olduğu açıktır. Hanefi mezhebine göre, bir kadının velisinin izniyle evlenmesi tavsiye edilir, ancak velisinin izni olmadan da nikah kıyılabilir. Bir kadın, velisinden kendisi adına nikah törenine katılmasını isteme hakkına sahiptir.
Aileden habersiz dini nikâh kıyılır mı?
Din İşleri Yüksek Kurulu Bu evlilik akdi gizli yapılmamalı, evlenecek kişilerin, ailelerinin ve yakın çevrelerinin bilgisi dahilinde yapılmalıdır. Tüm şartları yerine getirildiğinde yapılan böyle resmi bir nikah, dini açıdan da geçerlidir.
İmam nikahı hangi durumlarda kabul olmaz?
Bir Müslüman, bir gayrimüslimle evlenirse, mürted sayılır. Erkeklerin bir Yahudi veya Hristiyanla evlenebileceği söylenmesine rağmen, bu bizim dinimizde mekruhtur. Bu durumda, evlilik Allah tarafından kabul edilmez. Bir evlilikte, şahitler evlenecek kişiler kadar önemlidir.
İmam nikahı için şartlar nelerdir?
Sözleşme taraflarının mal üzerinde tasarruf etme hakkı olmalıdır. Kadın Müslüman ise, erkek de onun niyet beyanını duymalı ve anlamalıdır. Taraflar arasında evliliğe kalıcı veya kesin bir engel olmamalıdır. Taraflardan biri erkek, diğeri kadın olmalıdır.
Eşin haberi olmadan imam nikahı kıyılır mı?
Resmi nikah olmadan yapılan dini nikah kanunen suç sayılıyor.
Mehir olarak ne istenir?
Çeyiz olarak ne isteniyor? Evlenirken kadın çeyiz olarak ne istediğine karar verir. Örneğin 50 gr. altın çeyiz, 130 gr. altın çeyiz isteyebilir. Kadın çeyiz olarak ev, araba veya başka herhangi bir maddi nesne isteyebilir.
Dini nikâh şahidi kimler olamaz?
7. Nikah töreninde en az iki tanık bulunmalıdır. Tanıkların yanlarında kimlikleri bulunmalıdır. Tanıklar reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) tanıklık edemez.
Veli izni olmadan nikâh kıyılır mı?
Memur veli olamaz. Sadece bir ebeveyn onu vekil olarak tayin ederse geçerlidir. Kadının velisi yoksa, medeni veya güvenilir bir Müslüman velisi olur. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin çoğu alimine göre veli olmadan yapılan evlilik geçersizdir.
Dini nikahta abdest şart mı?
Adetliyken nikah kıyılabilir mi? Nikah akdi sırasında nikahın yapılması şer’i bir kirlilik olarak kabul edilir; adetin olmaması, cüzam ve abdestin olmaması nikahın geçerliliği için şart değildir. Bu nedenle adetliyken nikah kıyılması geçerlidir. Diş dolgusu, kaplama veya tel abdest ve gusle engel olur mu?
Dini nikahta erkek boşamazsa ne olur?
Daha sonra kız gerçekten bir araya gelmekten vazgeçer; ancak erkek onu boşamazsa evlilik dine göre devam eder. Bu durumda amaç bir şekilde erkeği boşanmaya ikna etmek, bu mümkün olmazsa arabulucu aracılığıyla ikisini ayırmaktır.
Defol git demek nikahı bozar mı?
Cevap: Boşanma niyeti olmadan bile açıkça boşanmak için kullanılan sözcükleri (örneğin, “boşanmak”, “boşandım”) kullanmak boşanma olacaktır. Sadece boşanmak için kullanılmayan sözcükleri (ayrılmak, örtbas etmek, çıkmak) boşanma niyetiyle kullanırsa, bu boşanma olacaktır.
Dini nikâh için kaç şahit gerekir?
Dini nikah (dini tören) nedir? Dini nikah, toplumda imam nikahı olarak da bilinir; eş adaylarının din adamları huzurunda, iki erkek veya bir erkek ve iki kadın şahitle birlikte gerçekleştirilen dini bir ritüeldir.
Dini nikahta imam ne sorar?
İmam evlenecek kişilerin isimlerini, şahitlerin isimlerini ve anne babanın isimlerini bir kağıda yazar. Kuran’dan ilgili ayetleri ve hadisleri okur. Önce kadına üç kez, sonra da erkeğe: “Bu kadını/erkeği kabul ettin mi?” diye sorar. Bu nikahı şahitler huzurunda yapar.
Dini nikâh kaç ayda düşer?
Eşler 6 ay veya daha fazla süre birbirlerinden ayrı kalırlarsa dini nikah bozulmaz. Ancak eşlerin keyfi olarak birbirlerinden ayrı kalıp başka bir yerde yaşamaları caiz değildir. Evlilikte en önemli şey eşlerin her zaman aynı çatı altında yaşamasıdır.
Hanefi mezhebine göre dini nikâhın şartları nelerdir?
Hanefilere göre nikah akdinin şartı, karşılıklı irade beyanının rızaya dayanmasıdır. Cumhur’a göre nikah akdinin dört şartı vardır. Bunlar Sîğa, Zevc, Zevce ve Veli’dir.
Veli izni olmadan nikâh kıyılır mı?
Memur veli olamaz. Sadece bir ebeveyn onu vekil olarak tayin ederse geçerlidir. Kadının velisi yoksa, medeni veya güvenilir bir Müslüman velisi olur. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin çoğu alimine göre veli olmadan yapılan evlilik geçersizdir.
Evlilik için veli izni şart mı?
a) On yedi yaşını dolduran bir erkek ve bir kadın, velisinin, veli yoksa veli veya vesayet makamının izniyle evlenebilir. b) On yedi yaşını dolduran bir erkek ve bir kadın, hâkimin izniyle evlenebilir. Ancak; reşit olmayanlar ve on beş yaşını doldurmuş küçükler, mahkemece reşit oldukları tespit edilse bile evlenemezler.
Hangi kız velisinin izni olmadan nikahlanırsa?
Ancak kızların evlenme izni konusunda endişe duyan Allah Resulü şöyle demiştir: “Velinin izni olmadan nikah olmaz.” Eğer erkek (kendisi) velisinin izni olmadan evlenirse, nikahı geçersizdir. Eğer erkek o kadınla cinsel ilişkide bulunursa, karşılığında ona bir mehir vermelidir.
Evliyken başka biriyle imam nikahı kıyılır mı?
Türk Ceza Kanunu’nun 230. maddesi, resmi nikah töreni olmadan dini nikah yapanlar ve evlilik cüzdanını görmeden dini nikah yapanlar için 2 ila 6 ay arasında hapis cezası öngörmektedir. Davalarınızda hukuki kayıplar yaşamamak için doğrudan bir avukattan hukuki yardım almanızı öneririz.